40
Тютюн

Димитър Димов

Един период от недалечната история е възможно да стане разбираем дори само с прочитането на романа. Д.Димов не изгражда образи или герои, той е най-близкият им човек -толкова ясни и живи са, усещаш ги... В началото - гроздоберът! Там си,виждаш силната ръка на Ирина с кошницата, закачките на младите... Невероятен език! Ако някой подценява българския и неговото богатство, тази книга ще обърне представите му!

Предложил: Лидия Пенчева Михова


Романът “Тютюн” е от ония вечни творби на България, които могат да направляват и съветват, да провокират и предупреждават, да напомнят най-сетне, че времето и човекът са в непрекъснато взаимодействие и че животът е изпитание за човешкия дух, воля и жажда за успех.

Предложил: Невена Александрова Вътова


Без коментар...

Предложил: Тодор Георгиев Кьосев


Невероятна галерия от образи, истински хора от плът и кръв, които са себе си до края. Скоро прочетох първата версия на романа - невероятно . . . как е издържал Димов - ?

Предложил: Веселина Димитрова Александрова


Развитието на ценностната система и морал на героите в романа. Двата свята мислено разделени от писателя, единият е светът на елита (фашизма ) и другият на бедните хора (народа). Световен и ВЕЧЕН ПРОБЛЕМ на ЧОВЕЧЕСТВОТО !!!! Времето, в което е представен романът, също е специално - Първата Световна война (Жестокостта на Човека е безкрайнааа).

Предложил: Таня Димитрова Чернаева


“Ако изпушиш три цигари, четвъртата ще ти се стори безвкусна. Ако прекараш две нощи в любов, третата ще те отегчи. А нейните цигари и нейната любов от десет години насам бяха едни и същи!”
― Димитър Димов, Тютюн

Предложил: Павлинка Райчева Йорданова


 
Коментари
Райна Балабанова
1
01.10.2014 14:04
Един вълнуваш роман за всички поколения!
  коментирай
Финалисти

Представяме ви финалистите от изминалата седмица (13.10.2014 - 19.10.2014).

Маверик

Това не е роман или пък книга по бизнес и мениджмънт. Това е една от най-силните и вдъхновяващи авто...

Приказка за Стоедин

Освен че е увлекателна като сюжет, книгата е пълна с оригинални мисли и невероятно чувство за хумор....

Четирилогията: Железният светилник, Преспанските камбани, Илинден, Гласовете ви чувам

Много български роман. Обхваща голяма бурна епоха. Човешки отношения, национални и църковни борби, п...


Организатор
JobTiger.bg
Медийни партньори
Фондация Буквите Сиела Колибри Online Книжарница | Хермес БГ Книга Библио Библиотеката Списание Гранта Кафене.бг Уча се ProBook.bg New Trend