2
Играта на Ендър

Орсън Скот Кард

Когато видях книгата за първи път ми изглеждаше толкова обикновена. И я оставих да си стои на рафта с останалите книги. А тогава беше лято и ми се четеше. Разбира се не задължителната литература в училище, а нещо по-така. А тогава бях толкова голяма, че ако не беше достатъчно шарена корицата на книгата, оставаше на лавицата. Прочетох много книги нея седмица. Като "Пътеводител на галактическия стопаджия", "Денят на Трифидите" , "Пътят на слепите птици" и т.н. И незнайно защо, всеки път щом застанех срещу рафта с книги първо вземах Ендър, поглеждах я и я връщах, защото ми изглеждаше скучно. И един ден ми беше толкова скучно и търсех нещо различно, но някак по-близка до мен книга. А тогава бях на 10. И реших, че тази книга не може да е по скучна от мързелив летен ден стоейки си в къщи. И... я прочетох. После плаках. И пак я прочетох. И после пак плаках за горкия Ендър. И после открих, че е част от поредица ... И нея прочетох. И пак плаках. И след 25 години продължавам поне един път в годината да я чета. "Играта на Ендър". Така и не разбрах, защо тогава и сега възрастните (за мен асоциирането на тази книга с останалия свят си остана през погледа на дете) имат негативно или неосъзнато отношение към тази книга. А всички, които я обичат, са я прочели в ранните си години. А Орсън Скот Кард е невероятно добър в изследването на детския ум , в романа. Както и останалото. Прекрасно огледало за всеки който иска да разбере как да превърнеш невинноста в поквара, и колко е нужно за да бъде щастлив човек-дете. И как възрастните никога не спират да искат да са начело... на каквото и да е.
И четейки 25 години тази прекрасна книга видях да става реалност мечтата ми за "електонен чин" , екскурзии в космоса и изобщо всичко което беше фантастично в тази книга, стана истина. Само Бъгерите липсват.
И всеки път се вълнувам, когато я чета. И всеки път си мисля, колко по лесно е да внушиш , че е време да се руши. И колко почти невъзможно е да направиш нещо хубаво, без преди това да е пострадал някой или много повече.

Предложил: Мирослава Друмева


 
Коментари
  коментирай
Финалисти

Представяме ви финалистите от изминалата седмица (13.10.2014 - 19.10.2014).

Маверик

Това не е роман или пък книга по бизнес и мениджмънт. Това е една от най-силните и вдъхновяващи авто...

Приказка за Стоедин

Освен че е увлекателна като сюжет, книгата е пълна с оригинални мисли и невероятно чувство за хумор....

Четирилогията: Железният светилник, Преспанските камбани, Илинден, Гласовете ви чувам

Много български роман. Обхваща голяма бурна епоха. Човешки отношения, национални и църковни борби, п...


Организатор
JobTiger.bg
Медийни партньори
Фондация Буквите Сиела Колибри Online Книжарница | Хермес БГ Книга Библио Библиотеката Списание Гранта Кафене.бг Уча се ProBook.bg New Trend