34
Демократичното образование

Яков Хехт

Прочитайки внимателно книгата, сравнявайки нашата с „другата” действителност, открих немалко неудобни истини, очевадни за нашата болна! образователна система, която не помага за развитието на децата, внася немалко проблеми за преподавателите, които също се чувстват неудобно в тясната рамка, в която са поставени, провокира перманентно недоволство у родителите. Образованието е основата, върху която се гради развитието на едно общество, и при все че всички съзнават това, никой не поема отговорност да направи нужните промени, отговарящи на потребностите на времето.

Какво харесах в книгата?

Първо, това че освен теорията и научните факти авторът се позовава на практически наблюдения и личния си опит. Добри и убедителни са както положителните, така и неуспешните примери. Четящият, дори непосветен в „тайните” на педогогическата работа, разбира, че готови универсални отговори няма, трябва всичко да бъде съобразено с конкретните условия и най-вече цели.

Като учител с немалък, 20 годишен, трудов стаж в училище, където децата са от социално слаби ромски семейства, бях впечатлена, но не и учудена, от факта, че именно в подобни училища демократичното образование отбелязва най-добър ефект/постижения спрямо плануваното!/ Аз също вярвам, че това е един от пътищата тези деца да реализират себе си, своите заложби, като по този начин естествено се подобри качеството на техния живот, както и агресията между все по-рязко очертаващите се социални различия. Смятам, че това не е утопия.

Книгата провокира да мисля дали съществува начин, по който част от практиките на демократичното училище могат да се въведат /като извънкласни форми/ в нашата образователна система, Очакваща нов закон от повече от 8 години/ когато същият се приеме, отново ще бъде остарял!/

За голямото въздействие на книгата съдя и по бързата и адекватна реакция на НМР/Националната мрежа на родителите/ която организира среща с Яков Хехт, която бе проведена през пролетта на настоящата година! Същата бе последвана от обучителни семинари. Инициативите доказват, че когато държавата е неадекватна, гражданските сдружения са тези лостове в демократичното общество, които отстояват правата ни, в случая – правото на достъп до адекватно за времето образование.


Предложил: Ели Йорданова Георгиева


 
Коментари
Красимира Павлова
1
15.09.2014 11:44
Уникална книга, не само вдъхновяваща, но и докосваща, дълбоко! Върна ме в детството, за да си направя равносметка, коя съм, и каква ме е направила системата!
  коментирай
Финалисти

Представяме ви финалистите от изминалата седмица (13.10.2014 - 19.10.2014).

Маверик

Това не е роман или пък книга по бизнес и мениджмънт. Това е една от най-силните и вдъхновяващи авто...

Приказка за Стоедин

Освен че е увлекателна като сюжет, книгата е пълна с оригинални мисли и невероятно чувство за хумор....

Четирилогията: Железният светилник, Преспанските камбани, Илинден, Гласовете ви чувам

Много български роман. Обхваща голяма бурна епоха. Човешки отношения, национални и църковни борби, п...


Организатор
JobTiger.bg
Медийни партньори
Фондация Буквите Сиела Колибри Online Книжарница | Хермес БГ Книга Библио Библиотеката Списание Гранта Кафене.бг Уча се ProBook.bg New Trend