0
Срещи с Буров

Михаил Топалов-Памукчиев

"Буров, този пребогат и властен на времето си човек не беше светец. Не беше праведник, не. И той бе грешник, както всички други. И той бе готов на всичко, за да спечели пари - да продаде и баща си и майка си дори, само едно не продаваше - РОДИНАТА СИ, СВЕТАТА МАЙКА РОДИНА. За нея той бе готов на всичко. И казваше, че няма нищо по-тудно от това, да загубиш майката и родината си. "Без майка - казва Буров - все все може да се преживее някак, но човек без родина е кръгъл сирак, той е кръгъл нещастник."
Банкерът Атанас Буров не е боравел със стотинки и левчета - както казва авторът на книгата - той е боравел със злато, боравил е с бижута, съкровища и милиони. За него златото е било нищо. С него той е заживял от пелени. С това злато той си е вадел хляба.
Буров казва: "Аз имах много приятели, но имах и много врагове. Враговете ми бяха повече от приятелите, но аз не съжалявам за това. Ако оцелях, ако останах нещо, ако станах човек и войник, аз го дължа преди всичко не на приятелите си, а на враговете си... За това да не се оплакваме от нищо. Няма добри и лоши хора, има дейни и бездейни хора. Няма зли или мили приятели или врагове, има безкрайни човешки нужди и препятствия, които трябва да се преодоляват. И, за това, ние, хората трябва да сме като войниците на пост, винаги нащрек, винаги на бойна нога, винаги във всеоръжие, готови за война. За борба. За рицарски турнири с враговете, били те лични, народни или национални..."
Буров, този пребогат и властен българин е можело да избяга от България през 1944 г., както са избягали много други. Но Буров не напуска България. Той отива в затвора, в тъмната и мрачна килия. Но тази килия бе на българска земя. Остана сред българи."

Предложил: Юлиана Кънчева Кънчева


 
Коментари
Юлиана Кънчева
1
22.08.2014 15:58
"Буров" - всеки може да се поучи от тази книга - да научиш как да печелиш пари, да нучиш какво е това истински патриотизъм, това, че без приятели не може. Но най-вече, да научиш това, че всичко изредено по-горе може да съществува заедно и в синхрон, без да накърнява общия интерес!
  коментирай
Финалисти

Представяме ви финалистите от изминалата седмица (13.10.2014 - 19.10.2014).

Маверик

Това не е роман или пък книга по бизнес и мениджмънт. Това е една от най-силните и вдъхновяващи авто...

Приказка за Стоедин

Освен че е увлекателна като сюжет, книгата е пълна с оригинални мисли и невероятно чувство за хумор....

Четирилогията: Железният светилник, Преспанските камбани, Илинден, Гласовете ви чувам

Много български роман. Обхваща голяма бурна епоха. Човешки отношения, национални и църковни борби, п...


Организатор
JobTiger.bg
Медийни партньори
Фондация Буквите Сиела Колибри Online Книжарница | Хермес БГ Книга Библио Библиотеката Списание Гранта Кафене.бг Уча се ProBook.bg New Trend